reklam reklam
ALTIN
 4.297,56
DOLAR
 39,7257
STERLİN
53,5046
EURO
 45,8826
reklam

MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS

 

09 Nisan 2026 17:29
MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS

Malatya ihracatında alarm: Yüzde 22’lik sert düşüş!

Başkan Sadıkoğlu, 2026 yılının Ocak-Mart döneminde Malatya’nın ihracatının, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 azalarak 75 milyon 10 bin dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. İhracattaki gerilemenin özellikle bazı ana sektörlerde yaşanan kayıplardan kaynaklandığı belirtildi. Malatya’nın en önemli ihracat kalemlerinden biri olan kayısıda ciddi düşüş yaşandı. İlk çeyrekte kayısı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 azalarak 34 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Buna karşılık bazı sektörlerde artış yaşandı. İklimlendirme sanayi yüzde 125, meyve sebze mamulleri yüzde 68, çelik yüzde 12 ve makine aksamları yüzde 3 oranında artış göstererek ihracata katkı sağladı. Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, bölgesel gelişmelerin ihracat üzerindeki etkilerine de dikkat çekti. Özellikle İran-İsrail- ABD hattında yaşanan gerilimin ekonomik yansımalarının hissedildiğini ifade eden Sadıkoğlu, artan hammadde, enerji ve işçilik maliyetlerinin ihracatçıları zorladığını söyledi.

12 Nisan 2025 tarihinde yaşanan zirai don olayının başta kayısı olmak üzere birçok ürünü olumsuz etkilediğini belirten Sadıkoğlu, savaş ortamının da uluslararası ticarette riskleri artırdığını vurguladı. Sanayinin sürdürülebilirliği için destek mekanizmalarının önemine değinen Sadıkoğlu, iç ve dış piyasa koşulları dikkate alınarak üretici ve ihracatçılara yönelik kolaylaştırıcı adımların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
reklam
reklam