Veli Beysülen
[email protected]

ITUC: TÜRİYE İŞÇİLER İÇİN EN KÖTÜ 10 ÜLKEDEN BİRİ!

22 Temmuz 2022 08:32

 

            Daha önce yazılarımda birkaç defa Türkiye’nin işçi hakları bakımından dünyanın en kötü ülkeleri arasında olduğunu belirtmiş ve bunu, sendikaların, konfederasyonların ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çalışma hayatıyla ilgili yayınlanan raporları ile uluslararası kurumların yayınladıkları raporlardan örneklerle açıklamaya çalışmıştım.

             Yıllardır işçiler sendikalaştıklarında karşı karşıya kaldıkları baskı ve işten atmalarla da sabit olan bu durum, maalesef devam ediyor.

            Hâlbuki sendikaya üye olmak anayasa ve yasalarla çalışanlara tanınmış bir haktır. Üstelik bu hak uluslararası sözleşmelerde “herkese” tanınmış bir haktır. Ancak bu ülkede işçiler, anayasa, uluslararası sözleşmeler ve yasaların teminatı altında olan bu haklarını kullanıp sendikaya üye olmaları veya greve çıkmaları durumunda, işverenler tarafından başta işten çıkarılmak olmak üzere değişik yöntemlerle cezalandırılıyorlar.

              Ne yazık ki her gün medyada bu anayasa ihlaline dair sayısız haber okuyor veya izliyoruz. Bir başka deyişle bu anayasa ihlali Türkiye de süreklilik kazanmış bulunuyor. İşverenler anayasal haklarını kullanan işçileri işten atma suçu işlemeye, anayasayı koruması gereken hükümet ise bunu seyretmeye devam ediyor.

               Türkiye, 40 yıldır uygulanan anti-demokratik çalışma ortamı ile küresel iş bölümünde sermaye için ucuz ve güvencesiz işgücü cenneti halinde getirilmiş bulunuyor. Bu nedenle, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) uzmanlar komitesinin Mart 2021’de yayınlanan yıllık raporunda Türkiye’nin işçi haklarının kullanımında dünyanın en kötü 10 ülkesinden biri olduğuna yer verilmişti.  

Peki, ILO uzmanlar komitesi nasıl oluşur ve işlevi nedir?

                  ILO, çalışma yaşamının çeşitli alanlarına ilişkin kurallar belirler, tavsiye kararları alır, sözleşmeler ve ek protokoller kabul ederek yürürlüğe koyar. Her ülke, anayasasında belirlediği yöntemle bu sözleşmeleri onaylar.

             Her ülkenin onayladığı sözleşme kendisini bağlar. Ülkeler, onayladıkları sözleşmelerin uygulanması konusunda ILO bünyesinde oluşturulan çeşitli denetim mekanizmalarına tabidirler.

               Bu mekanizmalardan biri, sözleşme ve tavsiye kararlarının uygulanması konusunda denetim yetkisi bulunan ve yaptığı denetim sonunda raporlar hazırlayan uzmanlar komitesidir. Uzmanlar komitesi, ILO Yönetim Kurulu tarafından belirlenen 20 üyeden oluşan devlet, işveren ve işçi taraflarının ülkelerinin çalışma hayatının durumuna dair ILO’ ya yaptıkları bildirimler üzerinde yaptığı çalışmalar temelinde, her yıl Uluslararası Çalışma Konferansı’na sunulmak üzere bir rapor hazırlayan bir komitedir.

                Her yıl yayınlanan raporda, uzmanlar komitesinin gözlemleri ve çeşitli kesimlerin sendikal hak ihlalleri iddialarının özeti bulunur. Her yıl Haziran ayında toplanan ILO konferansına sunulan uzmanlar komitesi raporları, ülkelerdeki durumun tespitinde oldukça önemlidir.

              Komitenin Mart 2021 ayında yayınlanan raporunda, Türkiye’de birçok ihlalin yaşandığına yer verilmiş ve yapılması gerekenler hususunda tavsiyelerde bulunulmuştu.

             Örneğin; hali hazırda ILO’ nun bugüne kadar yürürlüğe koyduğu 190 sözleşmeden yalnızca 59’unu onaylamış olan Türkiye’nin imzaladığı 59 sözleşmenin 16’sının ihlalinden dolayı komitenin gündemine alındığının belirtildiği raporda, Türkiye başta iş sağlığı ve güvenliği olmak üzere, iş teftişi, sendika özgürlüğü ve sendikalaşma hakkı, örgütlenme ve toplu pazarlık hakkı, ayrımcılık yapmama, işçi temsilcileri, çocuk işçiliği ve cinsiyet eşitliği konularında eksiklikler ve hak ihlalleri tespit etmişti.

               ILO’ nun bu raporunun gereği yapıldı mı? Elbette yapılmadı. Yapılmadığı için de Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC’ un “İşçi Hakları Çöküyor” başlığı ile bir süre önce yayınladığı raporunda, dünya genelinde işçi haklarında geriye gidiş olduğu tespit edilirken, Türkiye bir kez daha İşçi Haklarında Dünyanın En Kötü 10 Ülkesi arasında gösterildi.

                 ITUC’un İşçi Hakları Çöküyor başlığı ile bir süre önce yayınladığı raporda yer alan ve 148 ülkeyi kapsayan endekse göre Türkiye, Belarus, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Myanmar, Filipinler, Eswatini ve Guatemala’yla birlikte işçiler için en kötü 10 ülke arasında gösterildi.

 

                 DİSK’e bağlı Genel Hizmetler Sendikası (Genel-İş) sayfasında yayınlanan raporda, dünyada yaşanan krizin çoklu bir kriz olduğunun altı çiziliyor. İşçilerin bu kriz alanlarının olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığı ve çok etkilendiği vurgulandı. Tarihi bir eşitsizliğin yaşandığının belirtildiği raporda, iklim acil durumu, pandemiden kaynaklanan geçim sorunu ve çatışmaların yıkıcı etkisi olduğu belirtildi.

             İşçilerin karşılaştığı diğer sorunların da ele alındığı raporda, yaşanan hak ihlallerine karşı yapılan direnişlere orantısız müdahalelerde bulunulduğuna dikkat çekildi.

              İşçilerin işyerlerinde demokrasi mücadelesi verdiklerinin belirtildiği raporda, her beş ülkeden dördünün işçilerin toplu pazarlık hakkını engellediğinin ve ülkelerin üçte birinin işçilere şiddetle saldırdığının altı çizildi. Hükümetlerin sendikal örgütlülüğe acımasızca saldırdığı, dünya genelinde sendikacıların saldırıya uğrayıp öldürülmelerinin yanı sıra insan hakları ve sosyal adaleti savunanların acımasızca baskıya maruz kaldıkları da vurgulandı.

               Raporda yer verilen genel istatistikî bilgilere göre: ülkelerin %87’si grev hakkını, ülkelerin %79’u toplu pazarlık hakkını ihlal etti. Ülkelerin %77’si işçilerin sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkını engelledi.

              Ülkelerin %66'sında işçilerin adalete erişme hakkı engellendi ya da kısıtlandı. 69 ülkede işçiler gözaltına alındı ve tutuklandı. 50 ülkede işçiler fiziksel şiddet gördü. Ülkelerin yüzde 41’inde ifade ve toplanma özgürlüğü ihlal edildi. Ülkelerin %74’ünde yetkililer sendikaların tescilini engelledi.

              Bilançonun çok ağır olduğunun belirtildiği raporla ilgili açıklamalarda bulunan ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, dünya genelinde yaşanan ekonomik durumu ‘çoklu ve olağanüstü krizler’ olarak niteledi ve 2022 Küresel Haklar Endeksinin, “Hükümetler ile işverenlerin, işçi haklarına saldırmasıyla, istikrarsızlığın nasıl istismar edildiğini ortaya koyduğunu” söyledi. Dünyanın yaşanan hasarı geri almaya başlaması için yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç olduğunun altını çizen Burrow, bu toplumsal sözleşmenin işler, ücretler, haklar, sosyal koruma, eşitlik ve kapsayıcılığı içermesi gerektiğini ifade etti.

                 Burrow, savaşların, otoriter hükümetlerin, sömürücü işverenlerin ve iklim üzerindeki hareketsizliğin sonuçlarından ilk zarar görenlerin çalışan insanlar olduğunu belirterek, bu krizlerle mücadele planlarında işçilerin çıkarları ön planda tutulması ve sendikaları aracılığıyla karar alma süreçlerinde söz sahibi olmaların sağlanması gerektiğini vurguladı.

                  Tekel gücünün kötüye kullanıldığını, insan ve işçi haklarının ihlal edildiğini, barış ve demokrasi mücadelesinin olduğu yerde, emekçilerin sendikalarının adaleti, hakları ve temsili kazanmak için orada olduğunu da söyledi. Burrow, "Sendikalar olmadan, iklim değişikliği ve teknolojik değişim karşısında adil bir geçiş olmayacak.

             Mevcut ekonomik model insan haklarını ve çevreyi hiçe sayıyor. 2022 Küresel Haklar Endeksi, statükonun daha fazla devam edemeyeceğinin. Mevcut ekonomik model, insan haklarını ve çevreyi hiçe sayan dibe doğru bir yarışı destekledi. Endeksten alınan dokuz yıllık veriler bunun yayıldığını gösteriyor.

              İşçiler ve tüketiciler daha iyisini talep ediyor. İş, ücret, haklar, sosyal koruma ve eşitlik talep ediyorlar. Güveni ve yaşamları yeniden inşa etmeye başlayabilecek yeni bir sosyal sözleşme talep ediyorlar.” dedi.

                  Endeksin Türkiye ile ilgili bölümünde, grev yasakları, sendikacıların tutuklanması ve sistematik sendika düşmanlığının devam ettiği vurgulandı.

             Türkiye’de 2022 yılında da işçi hakları ve özgürlüklerin ihlal edildiği, işçi eylemlerine yönelik polis müdahalesi ve sendikacılara yönelik baskılar ve tutuklamaların devam ettiği belirtildi.

            Raporda İşverenlerin sistematik bir şekilde sendika düşmanı uygulamalara devam ettikleri ve örgütlenmeye çalışan işçileri işten attıkları ise örnekleriyle aktarıldı.

             Tüm bunlar, Anayasanın 90. maddesine 7.5.2004 tarih ve 5170 sayılı yasayla eklenen fıkraya göre onayladığı ILO sözleşmeleri ile temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmeleri doğrudan uygulamakla yükümlü olan Türkiye’yi yöneten iktidarın, sermayenin gerek bu sözleşmeleri gerekse yürürlükteki anayasayı çiğnemesini seyrettiğini gösteriyor.

               Kuşku yok ki, bunu yapan ve yürürlükteki anayasanın uygulanması için gerekli tedbirleri alıp uymayanları uymaya zorlamayan iktidar, kendi meşruiyetini tartışılır hale getirmektedir!

 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

SOSYAL DEVLETİ YOK EDEN İKTİDARIN SEÇİM “MÜJDE”LERİ!
24 Ocak 2023 08:32

KIRMIZI ÇİZGİLER DEĞİL İLKELER BELİRLEYİCİ OLMALI!
17 Ocak 2023 08:32

2023, BARIŞ MÜCADELESİNİN YÜKSELDİĞİ YIL OLSUN!
03 Ocak 2023 08:32

Tek çözüm ‘âmâ’sız, ‘fakat’sız karşı çıkmak!
28 Aralık 2022 08:32

BU ÜLKEDE SIRTINDA KÜFE OLAN SİZ DEĞİLSİNİZ! 
26 Aralık 2022 08:32

74. YILINDA İNSAN HAKLARI VE TÜRKİYE!
20 Aralık 2022 08:32

ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞLARI
05 Aralık 2022 08:32

Görüntüyle yok edilen gerçekler
30 Kasım 2022 08:32

PARA TUZAĞININ ADI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM!
24 Kasım 2022 08:32

ASGARİ ÜCRET, SEFALET ÜCRETİ OLMAMALI!
21 Kasım 2022 08:32

SİYASİ ÖNGÖRÜNÜZ YOKSA TÖKEZLERSİNİZ!
15 Kasım 2022 08:32

BÜTÇE İKTİDARIN SINIFSAL TERCİHİNİN BELGESİDİR!
14 Kasım 2022 08:32

ANAYASAYA UYMAYAN İKTİDARLA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?
09 Kasım 2022 08:32

SİZCE DEZENFORMASYONU KİM YAPIYOR?
01 Kasım 2022 08:32

CUMHURİYETİ CUMHURİYET YAPAN, ONUN DEMOKRATİK OLMASIDIR!
30 Ekim 2022 08:32

KRİZ Mİ, KAYNAK TRANSFERİ Mİ?
27 Ekim 2022 08:32

BU KADERİ KİM YAZIYOR?
24 Ekim 2022 08:32

İŞ CİNAYETLERİNİN NEDENİ AZGIN SÖMÜRÜ POLİTİKALARINIZDIR!
18 Ekim 2022 08:32

DOĞRU HAMLEYİ, DOĞRU ZAMANDA YAPMAK!
11 Ekim 2022 08:32

İNSANLAR ÜLKEYİ “SÜFLİ” YAŞAM İÇİN Mİ TERK EDİYOR? 
05 Ekim 2022 08:32

İNSAN HAKLARINI SAVUNMAKTA SAMİMİYETSİZLİK DEVAM EDİYOR!
27 Eylul 2022 08:32

6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak!
06 Eylul 2022 08:32

Bireyler değil, siyasi anlayışlar belirleyici olmalıdır
12 Ağustos 2022 08:32

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDEN KESİTLER! (10)
18 Temmuz 2022 08:32

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (14)
01 Temmuz 2022 08:32

Sendikaların ortaya çıkışı ve toplumsal rolü (129)
15 Haziran 2022 08:32

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDE KESİTLER (5)
05 Haziran 2022 08:32

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDEN KESİTLER! (4)
30 Mayıs 2022 08:32

KİMİN HASSASİYETİ?
25 Mayıs 2022 08:32

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (10)
17 Mayıs 2022 08:32

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (9)
11 Mayıs 2022 08:32

DENİZ, YUSUF, HÜSEYİN VE YÜZLERCE DEVRİMCİ, MÜCADELEDE YAŞIYOR!
08 Mayıs 2022 08:32

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (8)
28 Nisan 2022 08:32

EMEK MÜCADELESİNDE GEÇMİŞ, EN ÖNEMLİ YOL GÖSTERİCİDİR!
24 Nisan 2022 08:32

GERÇEK BARIŞ, SAVAŞIN NEDENLERİNİ DOĞRU TESPİTLE MÜMKÜNDÜR!
23 Nisan 2022 08:32

ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK!
19 Nisan 2022 08:32

ENFLASYON, ÜCRETLERİ YUTTU!
11 Nisan 2022 08:32

SOMUT ÜZERİNDEN DURUMU GEÇİŞTİRMEK, GERÇEKLİKTEN KOPMAKTIR!
06 Nisan 2022 08:32

TÜRKİYE BÜTÇESİNİN KARA DELİKLERİ!
04 Nisan 2022 08:32

YAP-İŞLET-DEVRET YÖNTEMİYLE YAPILAN TESİSLERİ KİM YAPIYOR?
28 Mart 2022 08:32

DERDİ GEÇİM OLANLAR VE DERDİ SEÇİM OLANLAR!
20 Mart 2022 08:32

DOKTORLAR NEDEN HEDEF!?
14 Mart 2022 08:32

TÜRKİYE TARİHİNİN UNUTULMAYACAK İKİ ÖNEMLİ OLAYI İLE 12 MART!
13 Mart 2022 08:32

Kimin savaşı?
09 Mart 2022 08:32

ANAYASAL HAKLARI KULLANDIRMAYANLAR VE ONLARI KORUYANLAR!
01 Mart 2022 08:32

HEDEFİNİZ DÖNÜŞTÜRMEK DEĞİLSE, MEVCUDA MAHKÛM OLURSUNUZ!
23 Şubat 2022 08:32

İNSANCA YAŞAMA KAVGASI VE DEVLETİN TARAFI!
21 Şubat 2022 08:32

ELEKTRİKTE ADIM ADIM GELEN SOYGUN!
16 Şubat 2022 08:32

İKTİDARDA OLMANIN DAYANILMAZ CAZİBESİ
08 Şubat 2022 08:32

HİÇBİR SORUNU, O SORUNA YOL AÇAN ÇÖZEMEZ!
17 Ocak 2022 08:32

Diliniz, demokrasiye bakışınızı ele veriyor!
11 Ocak 2022 08:32

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ (1)
08 Ocak 2022 08:32

Söz konusu seçim kazanmaksa gerisi teferruattır!
28 Aralık 2021 08:32

TÜRK LİRASININ DURDURALAMAYAN ÇÖKÜŞÜ VE ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ!
20 Aralık 2021 08:32

YOKSULLAŞMANIN; KÖPRÜ, OTOYOL, HAVA ALANI VE TELEFON İLE İMTİHANI!
14 Aralık 2021 08:32

ARTIK ASGARİ DEĞİL, ASIL ÜCRET!
09 Aralık 2021 08:32

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (9)
07 Aralık 2021 08:32

KİME KARŞI NEYİN SAVAŞI?
29 Kasım 2021 08:32

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ERKEK SORUNUDUR!
26 Kasım 2021 08:32

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (6)
17 Kasım 2021 08:32

KAVRAM KARGAŞASI İLE GERÇEKLERİ GİZLEYEMEZSİNİZ!
14 Kasım 2021 08:32

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (5)
11 Kasım 2021 08:32

KUTSAL DEVLET, ÜLKEYİ İYİ YÖNETEMEYENLERİN SIĞINDIĞI LİMANDIR!
07 Kasım 2021 08:32

KORKU TÜNELİNDEN YÜKSELEN KORKUTMA SESLERİ!
02 Kasım 2021 08:32

Dünya gençliği gelecekten endişeli!
25 Ekim 2021 08:32

ÜLKEYİ İYİ YÖNETEMEYEN İKTİDARIN BAŞVURACAĞI YÖNTEM BASKIDIR!
18 Ekim 2021 08:32

Tüm Yazılar