Veli Beysülen
[email protected]

DERDİ GEÇİM OLANLAR VE DERDİ SEÇİM OLANLAR!

20 Mart 2022 14:41

 

 

            Daha önce de yazılarımda zaman zaman ifade ettiğim gibi, Türkiye Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiği 2018 yılının 24 Haziran’ından bu yana her gün gittikçe derinleşen, ekonomik bir kriz yaşıyor.

             Üstelik ekonomik krizin yanı sıra hayatın her alanına sirayet etmiş derin bir yönetilememe krizi ülkeyi cendereye almış bulunuyor. Siyaset kurumu, iktidar bloku tarafından baskılandığı için ülkenin kronikleşmiş sorunlarına çözüm üretemiyor. Dolayısıyla kısır döngü içinde debelenip duruyor. Parlamento, ülke ve toplum yararına da olsa, muhalefet kanadından gelen, her öneriye ve araştırma talebine kapalı. Dolayısıyla muhalefettin, tüm kanun teklifleri ile önergeleri iktidar blokunun sayısal çoğunluğu ile reddediliyor.

             Yargı sistemi, iktidar ortakları AKP-MHP liderleri, Erdoğan ile Bahçeli’nin üzerinde kurdukları baskı nedeniyle, hukukun gereğini yapamıyor ve adalet dağıtamıyor. İktidarın hatta tek kişinin dördüncü kuvvet olduğu bilinen basın üzerinde ki vesayeti muhalefet partilerinin sorunların çözümüne dair öneri ve düşüncelerini topluma aktarma görevini yapmıyor.

             Söz gelimi Türkiye’nin geleceğiyle ilgili projelerini halka sunmak üzere, bir araya gelen 6 muhalefet partisinin açıkladıkları program, basının iktidarın yanında yer alan büyük kısmı tarafından, sanki muhalefetin hedefi iktidara gelmek değilmiş gibi, bunlar sadece Cumhurbaşkanını ve iktidarı değiştirmek için bir araya geldiler şeklinde lanse edilerek, değersizleştiriliyor.

               Maalesef basının muhalefeti destekleyen kısmı ise programı, her şeyin çözümüymüş gibi sunuyor ve Türkiye’nin gerçek sorunlarına ilişkin eksik yönlerinin tartışılmasının önünü kesiyor. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Türkiye’nin sorunlarının açık yüreklilikle tartışılmasının önüne geçen, her iki yaklaşım da geçmişin sistem içindeki kısır tartışmalarının devamından başka bir şey değildir. 

               Türkiye, özellikle 2021 yılının ikinci yarısından itibaren, ben ekonomistim diyen Cumhurbaşkanının ekonomi bilimine aykırı, “Faiz neden, enflasyon sonuç” şeklinde ki açıklamasının baskısı altında kalan, Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulunun politika faizinde indirime gitmesinin yol açtığı dalgalanma nedeniyle, Türk lirasının hızla değer kaybetmesi sonucu, enflasyonun hızla tırmandığı bir süreci yaşıyor.

               Son bir yılda halkın temel tüketim ürünlerinin tamamının fiyatları %100’ü aşan oranda arttı. Nitekim TÜİK 3 Ocak 2022 tarihinde 2021 yılı Tüketici Fiyat Endeksini (TÜFE) %36,48 açıklarken, bağımsız ekonomistlerden oluşan, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) %82,81 olarak açıkladı. TÜFE artışlarında birinci etken olan Üretici Fiyat Endeksi ise (ÜFE) %80’ler civarındaydı.

              Kaldı ki, Kamu Çalışanları ile emeklilerin 1 Ocak 2022 tarihinde alacakları maaş zamlarını aşağı çekmek isteyen hükümet, önceden yapmayıp ertelediği birçok zammı 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan geceye bırakmıştı. Nitekim 2022 yılının ilk saatlerinde başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere, birçok mal ve hizmetin fiyatına fahiş zamlar yapıldı.

             Vergiler ile harçlar arttırıldı. Elbette tüm bunlar, 2022 yılının ilk aylarından başlayarak enflasyon artışının hızla devam edeceğinin işaretleriydiler. Nitekim Şubat ayının başında açıklanan Ocak ayı enflasyonu TÜİK rakamlarıyla %11,52, Mart ayında açıklanan Şubat ayı enflasyonu %4,81 olurken yıllık enflasyon ise %54,44 oldu.  

            31 Aralık 2021 tarihinde 11,63 lira olan benzinin litresi şu anda 18,10 lira, 11,53 lira olan motorinin litresi 20,67 lira, 8,02 lira olan LPG’ nin litresi 11,34 lira. Görüldüğü gibi 1 Ocak’tan bu yana sadece akaryakıt ürünleri fiyat artışı %50 civarında. Kuşku yok k akaryakıt fiyat artışları, temel tüketim ürünlerinin tamamının fiyatlarına yansımaktadır.

             Dolayısıyla, yılın ilk iki ayındaki fiyat artışı TÜİK’ in açıkladığı oranın çok daha üstünde. Örneğin; 2021 yılının sonunda 180 lira civarında satılan, 12 kg. mutfak tüpü 13 Mart 2022 itibariyle 292,50 lira oldu.

              Asıl korkulması gereken ise bu ülkenin yurttaşları dayanışmayla da olsa, fiyat artışlarının üstesinden gelebilecek olanakları yaratsalar bile bu ürünlerin yokluğu ile karşı karşıya kalınacağı endişesinin yol açacağı kaostur.

                Zira tarımı bitirilmiş Türkiye’de gıda ürünlerinin yokluğu gündeme gelmeye başladı. Hemen hemen tüm tarım ürünleri dışarıdan alınıyor. Çünkü devletin desteğinden mahrum bırakıldığı için maliyetleri karşılayamayan köylü ekimi bırakıyor bu nedenle, Anadolu’da tarım arazilerinin önemli bir kısmı boş duruyor.

             Dolayısıyla ülke tarımda dışa bağımlı hale geldi. Çok uzak değil, Rusya Ukrayna savaşının başlamasından birkaç gün sonra, Ayçiçeği yağı gecikmeli gelecek diye, insanlar marketlere hücum ederek, raflardaki yağları evlerine taşıdılar. Yani Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları, pahalılık ve yokluk kıskancında sıkışmış durumdalar.

              Hâlbuki AKP iktidara gelmeden önce, Türkiye tarımda kendi kendine yeten dünyanın sayılı ülkelerinden biriydi. Eskiden Trakya’da yol alırken, Ayçiçek ekili tarlalarının içinden geçerdik. Birde Trakya Birlik vardı, Ayçiçeğini işleyen ve ondan yağ elde eden. Ne oldu bunlara, araziler buharlaşıp uçmuş olamaz değil mi? Elbette uçmadı.

              Ancak devletimiz, tarıma kaynak aktarmak yerine, yandaş şirketlere, köprüler, otoyollar, havaalanları, tüneller, şehir hastaneleri yaptırıyor. Adına yap-işlet-devret… Denen bu modelle yapılan tesisleri kullanan yurttaşlar cepten ödeme yapıyorlar. Yurttaşların cepten ödemeleri de yetmiyor, bilinçli olarak yüksek belirlenen geçiş ve kullanım sayılarına ulaşılamadığın da aradaki fark hazineden, yani vergilerimizden karşılanıyor.

              Yani tarıma üretime aktarılmayan vergilerimizden milyarlarca lira para şirketlerin kasasına akıtılıyor. Tabii ki bu projelerden sadece, yüklenici şirketler kazanmıyorlar. Çağımızın tefecileri, uluslararası kredi kuruluşları da verdikleri kredilerle sırtımızdan para kazanıyorlar.  

                Peki tüm bunlara çözüm bulması ve bir an önce, başta tarım ve hayvancılık olmak üzere, toplumun temel ihtiyaçlarına göre programlar hazırlayıp, üretimi artırıcı desteklere yönelmesi gereken iktidar ne yapıyor dersiniz? Hamasetle karın doyurma politikasına devam ediyor. Elbette sadece onu yapmıyor, yaklaşmakta olan seçimlerde iktidarda kalmak için, siyasi taktikler geliştirip, oyunlar tezgâhlıyor.

              Nitekim muhalefetin toplumun beklentisine tercüman olarak, erken seçimi, yüksek sesle talep etmeye başladığı son aylarda bunu kulak ardı eden ve seçimler 2023 yılında zamanında yapılacak diyen iktidar, seçimlere 15 ay gibi bir süre kalmışken, uzun süredir üzerinde çalıştığı yazılan çizilen, seçim kanunu değişikliğini TBMM başkanlığına sundu.

              Teklif incelendiğinde iktidar bloğunun kaybedeceğini anladığı seçimi mümkün olduğunca az hasarla atlatma gayreti içinde olduğu açıkça göze çarpıyor. Bir önce ki seçimde kendisinin getirdiği seçim sisteminin, ittifaklar maddesini ters yüz etme gayreti başka türlü açıklanamaz.

            Zira Türkiye siyasi tarihi, iktidarların tam seçim öncesinde seçimlerde kendisine avantaj sağlamak üzere, seçim kanunun eğip büktüklerine dair örneklerle dolu. Elbette kaybedeceğini anlamış bir iktidar, bu eğip bükme işine, çok daha fazla sarılacaktır. Bu nedenle, muhalefet partileri bu yasa teklifinin meclis görüşmeleri sürecinde teyakkuzda olmak zorundadırlar. Zira iktidarın asıl değişiklikleri vereceği önergelere saklamış olması ihtimali asla gözden kaçırılmamalıdır.

                  Kuşkusuz seçim kanunu değişikliklerinin üzerinde, hassasiyetle durulması gereken kısmı, daha bir seçim önce aynı iktidar tarafından getirilmiş olan ittifak düzenlemesine getirilen değişiklik önerisidir. Çünkü getirilen öneriyle, ittifak partileri ve milletvekili dağılımı hesaplama yönteminde büyük partiler lehinde önemli değişiklikler önerilmektedir.

              Çünkü önceki sistemde milletvekili dağılımı ittifakların aldıkları oylar üzerinden ittifaklar arasında dağıtıldıktan sonra, her ittifakın çıkardığı milletvekilleri, bu seferde ittifak içi partilerin aldıkları oy oranlarına göre partilere dağıtılırdı. Bu yöntemle %1 oy almış parti dahi milletvekili çıkarabiliyordu, getirilen teklifte, 12 Eylül faşizminin, Kürt siyasi hareketi ile sosyalist sol partilerin parlamentoda temsillerinin önün kesmek üzere getirdiği ve 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP’ nin aşmasıyla esprisi kalmamış olan %10 seçim barajı kaldırılıyor.

             Zira yapılan kamuoyu araştırmaları iktidarın küçük ortağa MHP’nin bu barajın altında kalacağını gösteriyor. Yeni teklifte ülke barajı %7’ye düşürülüyor. Peki, neden Avrupa ülkelerinde ki gibi, %3 veya 5 değil de %7 derseniz, elbette AKP’den kopmuş olan yeni partiler ile sosyalist sol partilerin önünü kesmek için derim.

             Oysa teklifte ittifak eden partiler için, bu şart ortadan kalkıyor olsa da il milletvekili dağılımında, ittifak içi partilerin her birinin o il veya seçim çevresinde %7’yi geçmesi gerekiyor. Kuşkusuz bu yöntem özellikle AKP’den kopmuş partiler ile sol sosyalist partilerin milletvekili çıkarmalarının önünü kesmek için, hazırlanmış bir tuzaktır.

               Teklifin gerekçesinde Demokrasi vurgusu yapılıp, temsilde adaletten bahsedilse de partilerin seçime girmeleri zorlaştırılıyor.

               Nitekim teklifle getirilmek istenen bir diğer değişiklikle, önceki kanunda bir partinin seçime girebilmesinin şartlarından biri olan, Mecliste grubu bulunması şartı kaldırılıyor ve bir partinin seçime girebilmesi için, seçimlerden en az 6 ay önce Türkiye genelinde 41 il ve bu illerin ilçelerinin üçte birinde örgütlenmiş ve kongrelerini yapmış olması şartı getiriliyor.

             Bu değişikliğin amacının, hakkında kapat davası açılmış olan HDP hakkında kapat kararı çıkması durumunda partinin milletvekillerinin, başka bir partiye geçerek, o partinin seçime girmesini sağlamalarının önünü kesmektir.

              Yani neresinden bakarsanız bakın iktidar kaybedeceğini anladığı seçimi kazanma ya da muhalefetin parlamentoda anayasayı değiştirme sayısına ulaşmasının önünü kesme telaşında.

               Kısacası yurttaşlar geçim derdindeyken, politikasıyla milyonlarca insanı sefalete sürüklemiş olan iktidar, iktidarını sürdürme telaşında. Kısa ve öz; vatandaş geçim, iktidar ise seçim derdinde!

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

SOSYAL DEVLETİ YOK EDEN İKTİDARIN SEÇİM “MÜJDE”LERİ!
24 Ocak 2023 14:41

KIRMIZI ÇİZGİLER DEĞİL İLKELER BELİRLEYİCİ OLMALI!
17 Ocak 2023 14:41

2023, BARIŞ MÜCADELESİNİN YÜKSELDİĞİ YIL OLSUN!
03 Ocak 2023 14:41

Tek çözüm ‘âmâ’sız, ‘fakat’sız karşı çıkmak!
28 Aralık 2022 14:41

BU ÜLKEDE SIRTINDA KÜFE OLAN SİZ DEĞİLSİNİZ! 
26 Aralık 2022 14:41

74. YILINDA İNSAN HAKLARI VE TÜRKİYE!
20 Aralık 2022 14:41

ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞLARI
05 Aralık 2022 14:41

Görüntüyle yok edilen gerçekler
30 Kasım 2022 14:41

PARA TUZAĞININ ADI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM!
24 Kasım 2022 14:41

ASGARİ ÜCRET, SEFALET ÜCRETİ OLMAMALI!
21 Kasım 2022 14:41

SİYASİ ÖNGÖRÜNÜZ YOKSA TÖKEZLERSİNİZ!
15 Kasım 2022 14:41

BÜTÇE İKTİDARIN SINIFSAL TERCİHİNİN BELGESİDİR!
14 Kasım 2022 14:41

ANAYASAYA UYMAYAN İKTİDARLA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?
09 Kasım 2022 14:41

SİZCE DEZENFORMASYONU KİM YAPIYOR?
01 Kasım 2022 14:41

CUMHURİYETİ CUMHURİYET YAPAN, ONUN DEMOKRATİK OLMASIDIR!
30 Ekim 2022 14:41

KRİZ Mİ, KAYNAK TRANSFERİ Mİ?
27 Ekim 2022 14:41

BU KADERİ KİM YAZIYOR?
24 Ekim 2022 14:41

İŞ CİNAYETLERİNİN NEDENİ AZGIN SÖMÜRÜ POLİTİKALARINIZDIR!
18 Ekim 2022 14:41

DOĞRU HAMLEYİ, DOĞRU ZAMANDA YAPMAK!
11 Ekim 2022 14:41

İNSANLAR ÜLKEYİ “SÜFLİ” YAŞAM İÇİN Mİ TERK EDİYOR? 
05 Ekim 2022 14:41

İNSAN HAKLARINI SAVUNMAKTA SAMİMİYETSİZLİK DEVAM EDİYOR!
27 Eylul 2022 14:41

6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak!
06 Eylul 2022 14:41

Bireyler değil, siyasi anlayışlar belirleyici olmalıdır
12 Ağustos 2022 14:41

ITUC: TÜRİYE İŞÇİLER İÇİN EN KÖTÜ 10 ÜLKEDEN BİRİ!
22 Temmuz 2022 14:41

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDEN KESİTLER! (10)
18 Temmuz 2022 14:41

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (14)
01 Temmuz 2022 14:41

Sendikaların ortaya çıkışı ve toplumsal rolü (129)
15 Haziran 2022 14:41

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDE KESİTLER (5)
05 Haziran 2022 14:41

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDEN KESİTLER! (4)
30 Mayıs 2022 14:41

KİMİN HASSASİYETİ?
25 Mayıs 2022 14:41

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (10)
17 Mayıs 2022 14:41

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (9)
11 Mayıs 2022 14:41

DENİZ, YUSUF, HÜSEYİN VE YÜZLERCE DEVRİMCİ, MÜCADELEDE YAŞIYOR!
08 Mayıs 2022 14:41

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (8)
28 Nisan 2022 14:41

EMEK MÜCADELESİNDE GEÇMİŞ, EN ÖNEMLİ YOL GÖSTERİCİDİR!
24 Nisan 2022 14:41

GERÇEK BARIŞ, SAVAŞIN NEDENLERİNİ DOĞRU TESPİTLE MÜMKÜNDÜR!
23 Nisan 2022 14:41

ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK!
19 Nisan 2022 14:41

ENFLASYON, ÜCRETLERİ YUTTU!
11 Nisan 2022 14:41

SOMUT ÜZERİNDEN DURUMU GEÇİŞTİRMEK, GERÇEKLİKTEN KOPMAKTIR!
06 Nisan 2022 14:41

TÜRKİYE BÜTÇESİNİN KARA DELİKLERİ!
04 Nisan 2022 14:41

YAP-İŞLET-DEVRET YÖNTEMİYLE YAPILAN TESİSLERİ KİM YAPIYOR?
28 Mart 2022 14:41

DOKTORLAR NEDEN HEDEF!?
14 Mart 2022 14:41

TÜRKİYE TARİHİNİN UNUTULMAYACAK İKİ ÖNEMLİ OLAYI İLE 12 MART!
13 Mart 2022 14:41

Kimin savaşı?
09 Mart 2022 14:41

ANAYASAL HAKLARI KULLANDIRMAYANLAR VE ONLARI KORUYANLAR!
01 Mart 2022 14:41

HEDEFİNİZ DÖNÜŞTÜRMEK DEĞİLSE, MEVCUDA MAHKÛM OLURSUNUZ!
23 Şubat 2022 14:41

İNSANCA YAŞAMA KAVGASI VE DEVLETİN TARAFI!
21 Şubat 2022 14:41

ELEKTRİKTE ADIM ADIM GELEN SOYGUN!
16 Şubat 2022 14:41

İKTİDARDA OLMANIN DAYANILMAZ CAZİBESİ
08 Şubat 2022 14:41

HİÇBİR SORUNU, O SORUNA YOL AÇAN ÇÖZEMEZ!
17 Ocak 2022 14:41

Diliniz, demokrasiye bakışınızı ele veriyor!
11 Ocak 2022 14:41

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ (1)
08 Ocak 2022 14:41

Söz konusu seçim kazanmaksa gerisi teferruattır!
28 Aralık 2021 14:41

TÜRK LİRASININ DURDURALAMAYAN ÇÖKÜŞÜ VE ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ!
20 Aralık 2021 14:41

YOKSULLAŞMANIN; KÖPRÜ, OTOYOL, HAVA ALANI VE TELEFON İLE İMTİHANI!
14 Aralık 2021 14:41

ARTIK ASGARİ DEĞİL, ASIL ÜCRET!
09 Aralık 2021 14:41

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (9)
07 Aralık 2021 14:41

KİME KARŞI NEYİN SAVAŞI?
29 Kasım 2021 14:41

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ERKEK SORUNUDUR!
26 Kasım 2021 14:41

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (6)
17 Kasım 2021 14:41

KAVRAM KARGAŞASI İLE GERÇEKLERİ GİZLEYEMEZSİNİZ!
14 Kasım 2021 14:41

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (5)
11 Kasım 2021 14:41

KUTSAL DEVLET, ÜLKEYİ İYİ YÖNETEMEYENLERİN SIĞINDIĞI LİMANDIR!
07 Kasım 2021 14:41

KORKU TÜNELİNDEN YÜKSELEN KORKUTMA SESLERİ!
02 Kasım 2021 14:41

Dünya gençliği gelecekten endişeli!
25 Ekim 2021 14:41

ÜLKEYİ İYİ YÖNETEMEYEN İKTİDARIN BAŞVURACAĞI YÖNTEM BASKIDIR!
18 Ekim 2021 14:41

Tüm Yazılar