Veli Beysülen
[email protected]

KRİZ Mİ, KAYNAK TRANSFERİ Mİ?

27 Ekim 2022 12:40

 

 

             24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinden bu yana, dört yılı aşkın bir süredir Türkiye ciddi bir ekonomik dönüşüm yaşıyor.

            Tek adam yönetimine geçilmesinden sonra 3 yıl içinde, Cumhurbaşkanının deyimiyle “Söz dinlemeyen” Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanının (TCMB) 4 kez değiştirilmesi ve ardından para politikalarından sorumlu TCMB’ nin yine Cumhurbaşkanının, “Faiz sebep enflasyon sonuç” açıklaması ile faiz indirimine gitmesinin neticesinde, 2021 yılının ortalarından itibaren Türk Lirası hızla değer kaybetti.

             Liranın diğer paralar karşısında değer kaybetmesi, enerji dâhil birçok ürünü dışarıdan ithal eden Türkiye’de enflasyonun hızla yükselmesini ve ülke nüfusunun emekçi büyük kısmının yoksullaşmasını birlikte getirdi.

              Başta partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati olmak üzere iktidar sözcüleri bunu Türkiye’ye has yeni ekonomik program olarak açıklarken, ekonomistlerin önemli bir kısmı ile muhalefet yaşananın bir ekonomik kriz olduğunu açıklıyorlar.

             Bence bu iki görüş de yaşananları açıklamakta yetersiz kalıyor. Zira ekonomik görünüm, yaşananın adına kriz demenin pek mantıklı olmadığını gösteriyor.

             Öncelikle Türkiye’nin yaşadığı ekonomik çalkalanmanın adını doğru koymak için son yıllarda ülkenin yaşadıklarını tahlil etmekte yarar var diye düşünüyorum. Çünkü muhalefet ile ekonomistlerin kriz açıklamaları, kapitalist sistemin literatürdeki kriz tanımıyla tam örtüşmüyor.

             Bakın Karl Marx Kapital’de ekonomik krizi nasıl açıklıyor: “Bir fazla üretim krizinden (ekonomik kriz) bahsedebilmek için maddi değerlerin üretimi (sanayi üretimi) arka arkaya birkaç ay veya çeyrek gerilemelidir; büyüme daralmalıdır.” Marx açıklamasına şöyle devamında, “Bir fazla üretim krizinden bahsedebilmek için işletmelerin, fabrikaların, bankaların, başkaca mali kurumların iflas etmeleri, kapanmaları, işçilerin, çalışanların sokağa atılmaları gerekir.” diyor.

               Peki, Türkiye’de böyle bir durgunluk ve daralma var mı? Yok. İşsizlikte kısmen yükselme olsa da bu yükselmenin nedeni, üretim fazlasının yol açtığı durgunluk değil, küçük ölçekli işletmelerin artan maliyetleri karşılayamamalarıdır.

                 Marx bir başka değerlendirmesinde ise, “Ekonomik krizin (fazla üretim krizi) patlak verme yasası ile yoksullaşma yasası aynı değildir; bu yasaların nedenleri birbirinden farklıdır. Dolayısıyla birbirine karıştırılmamalıdır.” diyor. Bence Türkiye’nin yaşadığı, bu teorinin karşılığıdır. Evet, Türkiye geniş kesimlerin yoksullaştırıldığı bir süreci iliklerine kadar yaşıyor.

                 Elbette ben bir ekonomist değilim. Dolayısıyla yaşananı ekonomik verilerle ortaya koymaya çalışmak yerine, bu politikanın uygulanması zeminini hazırlama sürecine değinmeye çalışacağım.

              Buradan hareketle, yaşananların adını doğru koyabilmek için 1980 yılından bugüne gelen bir geçmişi olmakla birlikte, esas itibariyle 2015 yılından bugün ülkenin içinden geçtiği süreci iyi okumak gerekiyor.

                   Daha doğru bir ifadeyle, iktidarın geniş kitlelerin yoksullaşması pahasına sermayeye kaynak aktarmak üzere uyguladığı ekonomi politikasının alt yapısını hazırlama sürecini bilmekte yarar var diye düşünüyorum.

             7 Haziran 2015 milletvekili seçimleri ile 24 Haziran seçimleri arasında yaşananlar aslında gelmekte olanın habercisiydi.

                 7 Haziran seçim sonuçlarının tanınmaması, patlayan bombaların gölgesinde yapılan 1 Kasım 2015 seçimleri, arkasından 15 Temmuz darbe girişimi ve bunun ardından 20 Temmuz 2016 tarihinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesi, HDP yönetici ve milletvekillerine yönelik operasyon, AKP-MHP bloğunun dayatması sonucu ülkeyi tek adam yönetimine sürükleyen anayasa değişikliğinin yapılması ve 24 Haziran seçimleriyle yeni yönetim modeline geçiş, hepsi birbirini tamamlayan süreçlerdir.

              Burada üzerinde durulması gereken en önemli husus, anayasa değişikliğini savunanların, “Parlamenter sistemde karar alma süreçleri uzun, Yasama ve Yargı denetim yetkileri ile yürütmeyi frenliyorlar. Dolayısıyla biz bu prangaları ortadan kaldırıp süreci kısaltacağız. Böylece tek adam hızlı karar verecek ve bundan Türkiye kazançlı çıkacak.” gerekçesinin bugün yaşananlardaki payıdır.

               Evet, 24 Haziran 2018 seçimlerinden bu yana yaşananlar ve yapılan uygulamalar, tek adam yönetiminin iktidarın açık ve gizli destekçileri ile kendi dünya görüşünde olan sermayeye çıkar sağlamak üzere birçok alanda kullanıldığını gösteriyor.

               Nitekim Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bir süre önce bir açıklamasında, “Bizim sistemimiz dar gelirliler hariç, üretici firmaların, ihracatçıların kâr ettikleri sistemdir, çarklar dönüyor.” demişti. Tabii bakan bey, kazanmadığını belirttiği dar gelirlilerin ülke nüfusunun %90’ı; kazanıyor dediğinin ise %10’u olduğunu açıklamıyordu.

              lginç olan ise, “Ben ekonomistim” diyen Cumhurbaşkanının “Faiz neden enflasyon sonuç” diyerek faiz indirttiği Türkiye’de, merkezi yönetim bütçesinde faiz giderlerine ayrılan payın hızla yukarı tırmanmasıdır. Nitekim liberal ekonomist Mahfi Eğilmez birkaç gün önce sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda, “2021 yılı bütçesinde faiz giderleri 181 milyar TL oldu.

               2022 yılı bütçesine 240 milyar TL faiz ödeneği konuldu. Bunun yetmeyeceği anlaşıldı 330 milyar TL’ye yükseltildi. Buna KKM (Kur Korumalı Mevduat) fark ödemeleri dâhil değil. Faizi indirdiysek faiz giderleri niye böyle devasa şekilde arttı?” diye soruyor.

               Kriz mi, kaynak transferi mi? Sorusunun cevabını bulmaya dönersek. Bir kere Türkiye dünya genelinde ekonomik daralmanın yaşandığı bu süreçte, 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,5 ve ikinci çeyreğinde ise yüzde 7,6 oranında büyüme oranı açıkladı.

              Açıklanan rakamlara göre ihracat yıllık bazda 250 milyar doların üzerine çıktı. Şimdilerde 300 milyar dolardan bahsediliyor. Partili Cumhurbaşkanı bir konuşmasında, “Bu başarıların elde edilmesinde Türkiye Ekonomi Modeli’nin çok büyük payı vardır.” diyerek yoksuldan al zengine aktar politikasını “Başarılı” diye açıkladı.

                Kuşku yok ki bu sistem, bir tarafın alabildiğine yoksullaştığı buna karşın diğer tarafın aynı oranda sermaye biriktirdiği, yani büyüdüğü “bilinçli bir tercihtir.” Zira sermaye birikimi ve yoksullaşma bir madalyonun iki yüzüdür. Biri olmazsa diğeri olmaz. Dolayısıyla sermaye kazanmaya devam ettikçe, emekçilerin yoksullaşması kaçınılmazdır.

                Elbette bu modelde yoksullaşmanın aracı direkt ücret indirimi, yani ücret rakamının aşağı çekilmesi değildir. Nitekim başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere iktidar sözcüleri, zaman zaman yaptıkları açıklamalarda asgari ücretlileri, çalışanları, emeklileri, enflasyona ezdirmediklerini, hatta ücretleri enflasyonun üstünde arttırdıklarını söyleyerek rakamın büyüdüğünü göstermeye çalışıyorlar. 

                Elbette onların söyledikleri doğruyu yansıtmıyor. Zira burada bahsedilen yoksullaşma, ücretlerin aşağı çekilmesi ya da artırılmaması değil, gelirlerin satın alma gücünün gerilemesidir. Yani insanların günlük yaşamlarında kullandıkları temel mal ve hizmetlerin fiyatlarının ücret artışlarının üstünde artmasının yanı sıra, övünülen büyümeden yeterince pay verilmemesi yoksullaşmanın temel nedenleridir.

              Yoksullaştırılan emekçi kesimlerin, ülkede üretilen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’dan (GSYİH) yani ülkenin toplam gelirinden pay almamaları yoksullaşmalarına neden olmaktadır.

              Yukarıda kapitalizmde emekçilerin yoksullaşmasının sermayenin kazanması olduğunu belirtmiştim. Bu durum, kapitalist sistemde sınıflar arası uzlaşmaz çelişkidir. Türkiye’de yaşanan tam da budur. Emekçilerin yaşam standartlarının düşmesinin temel nedeni, tüketim maddeleri olan gıda, giyim, barınma, enerji, eğitim sağlık, ulaşım, temizlik gibi ürünlerin fiyatlarının artmasıdır. Kısacası mutlak yoksullaşma, enflasyonla tüketim maddelerinin fiyatının artmasından dolayı, insanların bu ürünlerden daha önce aldıklarından daha azını almalarıdır.

               Öte yandan emekçi katmanların ulusal gelirden aldıkları payın gerilemesi sermaye sınıfının payının artması anlamındadır. Buna baktığımızda ücretlilerin,1991 yılında ulusal gelirden aldıkları pay %37,51 iken bu oran %32’ler seviyesine gerilemiş bulunuyor.

               Aynı dönemde %62,49 olan sermayenin payı ise 68’e tırmanmış durumda. Nitekim bir süre önce yayınlanan uluslararası eşitsizlik endeksinde, Türkiye’de en zengin yüzde birlik kesimin ülkedeki toplam servetin yüzde 41’ini aldığını ortaya koyuyordu.

 

                Tüm bunlar, yaşananın bir ekonomik krizden ziyade bir kaynak transferi olduğunu ortaya koyuyor. Dolayısıyla, başta, 128 milyar dolar, Merkez Bankası’ndan çıkan milyarlarca doların nerede olduğu sorusu anlamsızlaşıyor. Çünkü bu soruya verecekleri cevap, “Biz bu parayı yatırım yapması için reel sektöre aktardık.” olacaktır.

                Bu cevap, ülkenin yaşadığının özetidir. Bunun üzerine gitmeden, milyarlarca dolar paranın hangi reel sektöre nasıl aktarıldığını açıklığa kavuşturmadan, ülkenin yaşadığının derin bir ekonomik kriz olduğunu söylemek, bu politikanın uygulayıcısı iktidarın, “Dünyada kriz var” argümanını güçlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır.

               Bu nedenle, yaşanan ekonomik dalgalanmanın adını doğru koymak, vergi ve enflasyonla yoksuldan toplanan kaynağın zengine aktarıldığını, bunun ise bu ülke nüfusunun %90’nını yoksullaştırdığını yüksek sesle söylemek, hastalığa doğru tanı koymaktır

 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

SOSYAL DEVLETİ YOK EDEN İKTİDARIN SEÇİM “MÜJDE”LERİ!
24 Ocak 2023 12:40

KIRMIZI ÇİZGİLER DEĞİL İLKELER BELİRLEYİCİ OLMALI!
17 Ocak 2023 12:40

2023, BARIŞ MÜCADELESİNİN YÜKSELDİĞİ YIL OLSUN!
03 Ocak 2023 12:40

Tek çözüm ‘âmâ’sız, ‘fakat’sız karşı çıkmak!
28 Aralık 2022 12:40

BU ÜLKEDE SIRTINDA KÜFE OLAN SİZ DEĞİLSİNİZ! 
26 Aralık 2022 12:40

74. YILINDA İNSAN HAKLARI VE TÜRKİYE!
20 Aralık 2022 12:40

ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞLARI
05 Aralık 2022 12:40

Görüntüyle yok edilen gerçekler
30 Kasım 2022 12:40

PARA TUZAĞININ ADI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM!
24 Kasım 2022 12:40

ASGARİ ÜCRET, SEFALET ÜCRETİ OLMAMALI!
21 Kasım 2022 12:40

SİYASİ ÖNGÖRÜNÜZ YOKSA TÖKEZLERSİNİZ!
15 Kasım 2022 12:40

BÜTÇE İKTİDARIN SINIFSAL TERCİHİNİN BELGESİDİR!
14 Kasım 2022 12:40

ANAYASAYA UYMAYAN İKTİDARLA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?
09 Kasım 2022 12:40

SİZCE DEZENFORMASYONU KİM YAPIYOR?
01 Kasım 2022 12:40

CUMHURİYETİ CUMHURİYET YAPAN, ONUN DEMOKRATİK OLMASIDIR!
30 Ekim 2022 12:40

BU KADERİ KİM YAZIYOR?
24 Ekim 2022 12:40

İŞ CİNAYETLERİNİN NEDENİ AZGIN SÖMÜRÜ POLİTİKALARINIZDIR!
18 Ekim 2022 12:40

DOĞRU HAMLEYİ, DOĞRU ZAMANDA YAPMAK!
11 Ekim 2022 12:40

İNSANLAR ÜLKEYİ “SÜFLİ” YAŞAM İÇİN Mİ TERK EDİYOR? 
05 Ekim 2022 12:40

İNSAN HAKLARINI SAVUNMAKTA SAMİMİYETSİZLİK DEVAM EDİYOR!
27 Eylul 2022 12:40

6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak!
06 Eylul 2022 12:40

Bireyler değil, siyasi anlayışlar belirleyici olmalıdır
12 Ağustos 2022 12:40

ITUC: TÜRİYE İŞÇİLER İÇİN EN KÖTÜ 10 ÜLKEDEN BİRİ!
22 Temmuz 2022 12:40

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDEN KESİTLER! (10)
18 Temmuz 2022 12:40

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (14)
01 Temmuz 2022 12:40

Sendikaların ortaya çıkışı ve toplumsal rolü (129)
15 Haziran 2022 12:40

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDE KESİTLER (5)
05 Haziran 2022 12:40

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDEN KESİTLER! (4)
30 Mayıs 2022 12:40

KİMİN HASSASİYETİ?
25 Mayıs 2022 12:40

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (10)
17 Mayıs 2022 12:40

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (9)
11 Mayıs 2022 12:40

DENİZ, YUSUF, HÜSEYİN VE YÜZLERCE DEVRİMCİ, MÜCADELEDE YAŞIYOR!
08 Mayıs 2022 12:40

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (8)
28 Nisan 2022 12:40

EMEK MÜCADELESİNDE GEÇMİŞ, EN ÖNEMLİ YOL GÖSTERİCİDİR!
24 Nisan 2022 12:40

GERÇEK BARIŞ, SAVAŞIN NEDENLERİNİ DOĞRU TESPİTLE MÜMKÜNDÜR!
23 Nisan 2022 12:40

ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK!
19 Nisan 2022 12:40

ENFLASYON, ÜCRETLERİ YUTTU!
11 Nisan 2022 12:40

SOMUT ÜZERİNDEN DURUMU GEÇİŞTİRMEK, GERÇEKLİKTEN KOPMAKTIR!
06 Nisan 2022 12:40

TÜRKİYE BÜTÇESİNİN KARA DELİKLERİ!
04 Nisan 2022 12:40

YAP-İŞLET-DEVRET YÖNTEMİYLE YAPILAN TESİSLERİ KİM YAPIYOR?
28 Mart 2022 12:40

DERDİ GEÇİM OLANLAR VE DERDİ SEÇİM OLANLAR!
20 Mart 2022 12:40

DOKTORLAR NEDEN HEDEF!?
14 Mart 2022 12:40

TÜRKİYE TARİHİNİN UNUTULMAYACAK İKİ ÖNEMLİ OLAYI İLE 12 MART!
13 Mart 2022 12:40

Kimin savaşı?
09 Mart 2022 12:40

ANAYASAL HAKLARI KULLANDIRMAYANLAR VE ONLARI KORUYANLAR!
01 Mart 2022 12:40

HEDEFİNİZ DÖNÜŞTÜRMEK DEĞİLSE, MEVCUDA MAHKÛM OLURSUNUZ!
23 Şubat 2022 12:40

İNSANCA YAŞAMA KAVGASI VE DEVLETİN TARAFI!
21 Şubat 2022 12:40

ELEKTRİKTE ADIM ADIM GELEN SOYGUN!
16 Şubat 2022 12:40

İKTİDARDA OLMANIN DAYANILMAZ CAZİBESİ
08 Şubat 2022 12:40

HİÇBİR SORUNU, O SORUNA YOL AÇAN ÇÖZEMEZ!
17 Ocak 2022 12:40

Diliniz, demokrasiye bakışınızı ele veriyor!
11 Ocak 2022 12:40

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ (1)
08 Ocak 2022 12:40

Söz konusu seçim kazanmaksa gerisi teferruattır!
28 Aralık 2021 12:40

TÜRK LİRASININ DURDURALAMAYAN ÇÖKÜŞÜ VE ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ!
20 Aralık 2021 12:40

YOKSULLAŞMANIN; KÖPRÜ, OTOYOL, HAVA ALANI VE TELEFON İLE İMTİHANI!
14 Aralık 2021 12:40

ARTIK ASGARİ DEĞİL, ASIL ÜCRET!
09 Aralık 2021 12:40

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (9)
07 Aralık 2021 12:40

KİME KARŞI NEYİN SAVAŞI?
29 Kasım 2021 12:40

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ERKEK SORUNUDUR!
26 Kasım 2021 12:40

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (6)
17 Kasım 2021 12:40

KAVRAM KARGAŞASI İLE GERÇEKLERİ GİZLEYEMEZSİNİZ!
14 Kasım 2021 12:40

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (5)
11 Kasım 2021 12:40

KUTSAL DEVLET, ÜLKEYİ İYİ YÖNETEMEYENLERİN SIĞINDIĞI LİMANDIR!
07 Kasım 2021 12:40

KORKU TÜNELİNDEN YÜKSELEN KORKUTMA SESLERİ!
02 Kasım 2021 12:40

Dünya gençliği gelecekten endişeli!
25 Ekim 2021 12:40

ÜLKEYİ İYİ YÖNETEMEYEN İKTİDARIN BAŞVURACAĞI YÖNTEM BASKIDIR!
18 Ekim 2021 12:40

Tüm Yazılar